Імунодолуюючі властивості бактерій роду Lactobacillus - Старовойтова, Світлана Олександрівна; Тимошок, Наталія Олександрівна; Горчаков, Володимир Юрійович; Співак, Микола Якович (My University, 2009)
Досліджено імуномодулюючі властивості композиції, що містить живі клітини бактерій роду Lactobacillus: L. delbrueckiisubsp. Bulgaricus LB86 ВКПМ-В-5788, L. delbrueckiisubsp. delbrueckii DSM20074, L. rhamnosus LB31ІMB-B-7038, L. acidophilus, L. rhamnosus V®. Показано, що стимуляція фагоцитарної системи під впливом композиції лактобактерій корелювала з підвищенням функціональної активності природних клітин кілерів, а також їх впливом на синтез цитокінів: інтерферону та фактора некрозу пухлин. Immunomodulation properties of the composition which contains live cells of bacteria of genus Lactobacillus: L. delbrueckii subsp. bulgaricus LB86 VKPMB- 5788, L.delbrueckii subsp. delbrueckii DSM20074, L. rhmanosus LB3 1MB B-7038, L. acidophilus, L. rhamnosus Vя were studied. Stimulation of phagocytic system under the influence of lactobacteria composition correlated with an increase of cytotoxic activity of natural killer cells and with their influence on synthesis of cytokines: interferon and tumor necrosis factor was shown.
Keywords: імуномодулюючі властивості; лактобактерії; imunomodulating properties; lactobacteria; кафедра біотехнології і мікробіології