Суходольська, Надія ПетрівнаІщенко, Віра МиколаївнаКочубей-Литвиненко, Оксана Валер'янівна2017-12-212017-12-212017Суходольська, Н. П. Пошуки маркерів детектування фальсифікатів питних видів молока поєднанням аналітичних і хемометричних методів / Н. П. Суходольська, В. М. Іщенко, О. В. Кочубей-Литвиненко // Наукові праці Національного університету харчових технологій. - Т. 23, № 5. - Ч. 2. – 2017. - С. 103-107.https://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/26426У статті проаналізовано оцінку можливості поєднання ультразвукового методу аналізу молока з хемометричними методами з подальшим їх застосуванням для класифікації молочних продуктів. Застосування методу головних компонент для обробки масиву одержаних даних дало змогу провести часткову кластеризацію зразків молока. Проведено валідацію методики визначення показників якості молока з використанням ультразвукового аналізатора молока «Екомілк-Бонд». З’ясовано, що необхідні пошуки маркерів на сухе молоко, тому що існує можливість фальсифікації ним інших видів молока. Висунуто припущення, що цими маркерами можуть бути концентрація йонів Са2+ в молоці різної термічної обробки та співвідношення концентрації триптофану до концентрації продуктів реакції Майяра. The possibility of sharing the ultrasonic and chemometric methods for milk analisis followed by their subsequent use for the classification of dairy products was considered. The use of the main components method for processing the array of obtained data allowed carrying out a partial clustering of milk samples. The methodology for determining milk quality using an ultrasonic milk analyzer ‘Ecomilk-Bond’ was validated. The necessarity for determining the markers for milk powder has been substantiated, since the other types of milk can be falsifyed by it. The concentration of calcium ions and the ratio of tryptophan concentrations as well as the products of Maillard reaction in milk samples after different modes of heat treatment can be considered the markers for milk powder.кафедра технології молока і молочних продуктівкафедра харчової хіміїмолокоультразвуковий аналізметод головних компонентвалідаціямаркери детектуванняmilkultrasonic analysisprincipal component analysisvalidationdetection markersПошуки маркерів детектування фальсифікатів питних видів молока поєднанням аналітичних і хемометричних методівArticle