Електрохімічна активація води – дієвий метод її знезараження та підвищення біологічної активності - Шпак, Владислав Вячеславович; Коломієць, Дмитро Петрович; Зінькевич, Петро Олексійович (My University, 2024)
З метою дезінфекції та підвищення біологічної активності води існує можливість корегування її властивостей різними методами. Через обмеження, що пов’язані з використанням сучасних біоцидних агентів, існує потреба у пошуку нових методів обробки води, зокрема безреагентних. Одним з них є метод електрохімічної активації води. В даних дослідженнях електроактивація водних систем здійснювалась шляхом анодної та катодної електричної обробки рідини в діафрагмовому електрохімічному електролізері. Шляхом відповідного вибору типу мембрани і різниці потенціалів на електродах об’єм води між електродами піддається впливу електричного поля високої напруженості і через воду протікає електричний струм, під дією якого солі металів розкладаються, перетворюються в гідроксиди і випадають в осад. У процесі низькотемпературного електролізу водопровідної води в катодній камері апарата утворюється лужна (жива) вода, а в анодній - кислотна (мертва) вода.

In order to disinfect and increase the biological activity of water, it is possible to adjust its properties by various methods. Due to the limitations associated with the use of modern biocidal agents, there is a need to find new methods of water treatment, in particular reagent-free ones. One of them is the method of electrochemical water activation. In these studies, electroactivation of water systems was carried out by anodic and cathodic electrical treatment of the liquid in a diaphragm electrochemical electrolyzer. By appropriately selecting the type of membrane and the potential difference on the electrodes, the volume of water between the electrodes is exposed to a high-intensity electric field and an electric current flows through the water, under the action of which metal salts decompose, turn into hydroxides and precipitate. In the process of low-temperature electrolysis of tap water, alkaline (living) water is formed in the cathode chamber of the apparatus, and acidic (dead) water in the anode chamber.
Keywords: електрохімічно активована вода; аноліт; католіт; окисно-відновний потенціал; еlectrochemically activated water; anolyte; сatholyte; redox potential; кафедра електропостачання і енергоменеджменту