Litvinenko, AleksandrKadomsky, SergiyBoyko, YuriiPashchenko, BohdanShtefan, Yevgenii2024-04-012024-04-012019Cavitation liquid extraction of organic substances / A. A. Litvinenko, S. V. Kadomskyi, Yu. I. Boyko, B.S. Pashchenko, E. V. Shtefan // Technical sciences: history the present time, the future, EU experience. Electrical engineering, power engineering, construction, architecture, food industry, chemical technology and industry, general issues of the technical sciences : International scientific and practical konference, September 27-28, 2019, Wloclawek, Republic of Poland. – Wloclawek: Izdevnieciba «Baltija Publishing», 2019. – Pp. 102-105https://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/42470The article shows that it is possible to effectively cavitate various production media. For example, a significant effect was found in the extraction of protein from defatted ground bones. The extraction process according to a similar scheme at 18-20°C allowed for an additional 4-6% of protein to be extracted by weight. The results of extraction of biologically active substances from vegetable raw materials were also obtained.В матеріалі показано, що можливо ефективно кавітаційно обробляти різні виробничі середовища. Наприклад, значний ефект був виявлений при екстракції білка зі знежирених мелених кісток. Процес екстракції за аналогічною схемою при 18-20°С дозволив додатково отримати 4-6% білка по відношенню до їх маси. Отримано також результати з екстрагування біологічно активних речовин з овочевої сировини.enкафедра машин і апаратів харчових та фармацевтичних виробництвкафедра експертизи харчових продуктівcavitation liquid extractionорганічні речовиниdepartment of foodstuff expertiseorganic substancesхарчова промисловістьfood industryкавітаційна екстракція рідиниCavitation liquid extraction of organic substancesAbstracthttps://orcid.org/0000-0001-8975-2265https://orcid.org/0009-0008-4642-354Xhttps://orcid.org/0000-0002-8972-7446https://orcid.org/0000-0002-9623-9061https://orcid.org/0000-0002-0697-7651