Research of quality indicators of curd products on basis of protein-herbal clots - Grek, Olena; Tymchuk, Alla; Chubenko, Larysa; Ovsiienko, Kira (My University, 2017)
В статті представлено дослідження якісних показників сиркових виробів із різними харчовими інгредієнтами на основі білково-трав'яних згустків. Було з’ясовано вплив кількості соку Rumex і тривалості термокислотного оброблення на процес осадження білків молока. Встановлено, що внесення рослинного коагулянту в кількості (9 ± 0,5) % за температури (93 … 95) °С і витримці (3 … 5) хв – забезпечує оптимальний вихід білково-трав’яного згустку з врахування обмежень за органолептичними показниками. Досліджено впливу цукру білого та яблучного пектину в клітковині на органолептичні, фізико-хімічні та реологічні показники сиркових виробів. Встановлено, що вологоутримуючу здатність та ефективну в’язкість зразків збільшують харчові волокна, а цукор білий зменшує за рахунок дегідратуючої властивості. Оптимальним варіантом є додавання до білково-трав'яного згустку одночасно двох компонентів при змішуванні – цукру білого та яблучного пектину в клітковині в кількості 15 % та 2 % відповідно. Враховуючи вплив окремих компонентів не молочного походження – соку Rumex цукру білого та яблучного пектину в клітковині на сиркові вироби, можна цілеспрямовано впливати на показники готового продукту. The article presents the research of qualitative indicators of curd products with different nutritional ingredients based on protein-herbal clots. The effect of the number of Rumex juice and the duration of thermoacid processing on the process of precipitation of milk proteins was determined. Itwas established that the introduction of vegetative coagulant in the amount (9 ± 0.5)% at a temperature (93 ... 95) °C and endurance (3 ... 5) min - provides the optimal yield of protein-herbal clot taking into account restrictions according to organoleptic parameters. The effect of white sugar and apple pectin in fiber on the organoleptic, physico-chemical and rheological indicators curd products was investigated. The dietary fibers increase moisture-proof ability and effective viscosity of samples, and white sugar reduces these indexes due to dehydrating properties. The optimal option is to add to the protein-herbal bunch at the same time two components when mixing - white sugar and apple pectin in fiber in quantities of 15% and 2% respectively. Taking into account the influence of individual non-dairy ingredients - Rumex juice of white sugar and apple pectin in fiber on curd products, the performance of the finished product can purposefully be affected.
Keywords: білково-трав’яні згустки; protein-herbal clones; щавель; sorrel; сиркові вироби; cheese products; цукор білий; white sugar; кафедра технології молока і молочних продуктів