Імуномодулювальні та антибактеріальні властивості препарату на основі біологічно активних білкових фрагментів молозива - Лич (Ткаченко), Інна Валентинівна; Моцар, Анна В.; Солошенко, Катерина Ігорівна (My University, 2019)
У статті досліджено функціональну активність фагоцитарних клітин на моделі фагоцитів під впливом препарату на основі біологічно активних білкових фрагментів молозива корів. Визначено такі показники, як відсоток фагоцитозу ВФ (відсоток клітин, які захопили бактеріальні клітини) та фагоцитарне число ФЧ (середня кількість частинок, яку поглинула одна фагоцитувальна клітина). Крім цього, описано антибактеріальні властивості молозива корів, встановлено мінімальні інгібуючі концентрації препарату на основі біологічно активних білкових фрагментів молозива корів різної концентрації білків та мінімальні інгібуючі концентрації препарату на основі біологічно активних білкових фрагментів молозива корів у комбінації з лікарською речовиною.This paper explores the functional activity of phagocytic cells in models of phagocytes under the influence of the drug on the basis of biologically active protein fragments of colostrum of cows. Such indicators as the percentage of phagocytes PP (percentage of cells captured bacterial cells) and phagocytes number FN (average number of particles that absorbed phagocytes one cell) were defined. Antibacterial properties of colostrum of cows set the minimum inhibitory concentration of the drug based on biologically active protein fragments of colostrum of cows with different protein concentration and minimum inhibitory concentration of the drug based on biologically active protein fragments of colostrum of cows in combination with nonsteroidal antiinflammatory drug (NSAID) used for the management of mild to moderate pain, fever, and inflammation — ibuprofen.
Keywords: коров ’яче молозиво; cows ’colostrum; імунітет; immunity; білкові фрагменти; protein fragments; імуномодулювальні властивості; immunomodulatory properties; фагоцитоз; phagocytosis; кафедра біотехнології і мікробіології