Дослідження способу препаративного виділення ароматичних компонентів з ефірної олії кропу - Чепель, Наталія Василівна; Науменко, Ксенія Андріївна; Фролова, Наталія Епінетівна; Тищенко (Усатюк), Олена Михайлівна; Усенко, Віталій Олександрович (My University, 2012)
Для отримання ароматичних компонентів ефірних олій та їх фракцій розроблено спосіб розділення і виділення з використанням препаративної газової хроматографії. Запропоновано заповнення препаративної колонки твердим носієм неоднорідного зернення та нанесення НФ з градієнтом її концентрації до маси твердого носія. Таке рішення дозволило збільшити кількість числа теоретичних тарілок препаративної колонки та підвищити ефективність процесу розділення ефірної олії та виділення її ароматичних компонентів. Проведено розділення та виділення вузьких фракцій ефірної олії кропу з одержанням її компонентів у концентрованому або чистому вигляді. Method of separation and isolation using preparative gas chromatography was developed to obtain the aromatic components of essential oils and their narrow fractions. It was proposed filling of preparative column with solid support heterogeneous granulation and coating of the stationary phase with a gradient of its concentration to the mass of the solid support. This solution has increased the number theoretical plates of preparative column and improve the efficiency of the essential oil separation and the isolation of its aromatic components. It were received the aromatic components of fennel essential oil in a concentrated or pure form.
Keywords: хроматографія; ароматизатор; вузькі фракції; ефірна олія кропу; chromatography; aromatization; narrow fractions; essential oil of fennel; кафедра експертизи харчових продуктів; кафедра технології харчування та ресторанного бізнесу; кафедра технології молока і молочних продуктів; кафедра технології оздоровчих продуктів; кафедра готельно-ресторанної справи