Створення Національної академії наук України - Буравченкова, Світлана Борисівна; Дворцин, Данило Михайлович (My University, 2017)
Виникнення Української академії наук (таку назву тоді носила нинішня Національна академія наук України) тісно пов’язано із загальною історією нашої країни того періоду. Історичні умови створення власного державного статусу призвело до того, що стара Імператорська академія наук, яка була до революційної доби єдиною загально імперською науковою організацією, вже не могла існувати без розгалуженої мережі місцевих (республіканських) академій наук. Це в свою чергу підсилювало наукове життя в колишніх складових частинах Російської імперії, які увійшли у 1922 р. до складу новоствореної держави – СРСР. У свою чергу, Українська академія наук була органічно і невід’ємно вбудована в мережу радянських республіканських академій наук. The emergence of the Ukrainian Academy of Sciences (the name then was of the current National Academy of Sciences of Ukraine) is closely connected with the general history of our country that period. Historical conditions create their own state status has meant that the old Imperial Academy of Sciences, which was a revolutionary era sole imperial general scientific organization, could not exist without the extensive network of local (national) Academies of Sciences. This in turn strengthened scientific life in former constituent parts of the Russian Empire, which came in 1922 into the newly created state - the USSR. In turn, the Ukrainian Academy of Sciences was organically and inherently built into the network of Soviet national academies of science.
Keywords: кафедра гуманітарних дисциплін; Національна академія наук України; Імператорська академія наук; Українська академія наук; Ukrainian Academy of Sciences; National Academy of Sciences of Ukraine; Imperial Academy of Sciences