Аналіз інвестиційного потенціалу підприємств аграрного сектору економіки - Данкевич, Андрій Євгенович (My University, 2017)
Розглянуто та визначено особливості інвестиційного потенціалу земель аграрного сектору економіки України. Досліджено основні позитиви які сприяють розвитку інвестування підприємств сільськогосподарського призначення. Встановлені причини що стримують інвестування в сільське господарство. Зроблено акцент на тому, що при використанні земельних ресурсів потрібно враховувати поточну специфіку середовища в аграрному секторі економіки. У процесі дослідження виділено фактори, що формують специфіку розвитку орендних земельних відносин. Наголошено, що важливою характеристикою орендних земельних відносин є їх соціально-економічна спрямованість. Доведено, що обов’язковою умовою договору оренди має стати характеристика якісного стану земельної ділянки. У аграрному секторі економіки формувалась понад третина усього національного доходу країни. Зокрема, 70% загального обсягу роздрібного товарообороту, третина основних виробничих фондів, працювала четверта частина населення, зайнятого в економіці України. За даними ООН, потенціал українських земель дозволяє забезпечувати продуктами харчування близько 100 млн. осіб. Досягти цього та відродити даний рівень за сучасних умов господарювання можна за рахунок впровадження принципово нових підходів до організації сільськогосподарського виробництва

The peculiarities of the investment potential of the lands of the agrarian sector of the economy of Ukraine were considered and determined. The main positives that contribute to the development of investment in agricultural enterprises have been studied. The reasons that hold back investment in agriculture have been established. Emphasis is placed on the fact that when using land resources, it is necessary to take into account the current specifics of the environment in the agrarian sector of the economy. In the process of research, the factors that shape the specifics of the development of leased land relations have been identified. It is emphasized that an important characteristic of leased land relations is their socio-economic focus. It has been proven that a description of the quality of the land plot should be a mandatory condition of the lease agreement. More than a third of the entire national income of the country was formed in the agrarian sector of the economy. In particular, 70% of the total volume of retail turnover, a third of the main production assets, a fourth of the population employed in the economy of Ukraine worked. According to the UN, the potential of Ukrainian lands allows providing food for about 100 million people. Досягти цього та відродити даний рівень за сучасних умов господарювання можна за рахунок впровадження принципово нових підходів до організації сільськогосподарського виробництва
Keywords: аналіз; підприємства аграрного сектору; інвестиційний потенціал; сільськогосподарські землі; інвестиції; оренда земель; analysis; investment potential; agricultural sector enterprises; agricultural land; investments; land lease; кафедра економіки і права