Моделювання оптимального інтервалу руху транспортних засобів на маршруті - Железняк, Олег Олександрович; Олещенко, Любов Михайлівна (My University, 2013)
Запропоновано модель оптимізації режимів роботи рухомого складу автотранспортного підприємства з урахуванням економічних інтересів перевізника і пасажира. Модель застосовано для маршрутів пасажирсько-транспортної взаємодії м. Чернігова з районними центрами Чернігівської області та столицею України. The model of optimization of operating modes of a rolling stock of the motor transportation enterprise taking into account economic interests of a carrier and the passenger is offered. The model is applied to routes of passenger and transport interaction of Chernihiv with the regional centers of the Chernihiv area and the capital of Ukraine.
Keywords: пасажирсько-транспортна взаємодія; нестаціонарність пасажиропотоку; оптимальний інтервал руху; рухомий склад; собівартість; passenger and transport interaction; not stationarity of a passenger traffic; optimum interval of movement; rolling stock; prime cost; кафедра вищої математики імені проф. Можара В. І.