Опрацювання щодо впливів російської агресії на біоту Чорного моря з урахуванням його геолого-геоморфологічних і гідрологічних характеристик - Харченко, Вячеслав Валерійович; Котинський, Андрій Валерійович (My University, 2025)
Повномасштабне вторгнення росії в Україну в лютому 2022 року та війна, яка триває, мають значний негативний вплив на екосистеми Чорного моря, особливо на їх біотичний компонент. Такий вплив є тим більш руйнівним, що росія веде війну в спосіб військових злочинів, зокрема – екоциду. Чорне море – внутрішнє море басейну Атлантики. Своєрідна біота моря сформувалася в умовах значної ізольованості з особливими для нього геолого-геоморфологічними і гідрологічними характеристиками. Близько 87 % об’єму Чорного моря є сильно аноксичними. У північно-західній частині моря склалися найкращі умови для розвитку біоти. Така акваторія добре прогрівається сонячними променями в теплий період року, а річки насичують морську воду розчиненим киснем і поживними речовинами. Ця частина моря – нині охоплена військовими діями – має вирішальне значення для біоти всього Чорного моря. В представленій статті розглядається вплив зброї, вибухів боєприпасів (ударні хвилі, звук вибухів), використання потужних гідролокаторів – в першу чергу на морських ссавців (дельфінів і морських свиней – ймовірно, до 50 000 китоподібних вже загинуло). Наслідки розливів нафти через затоплення та пошкодження бойових кораблів та іншої військової техніки, забруднення води токсичними компонентами боєприпасів, хвороботворними мікроорганізмами, а можливо й радіоактивне забруднення чинять потужний негативний непрямий вплив на біоту Чорного моря. Щоб притягнути ворогів до відповідальності за всі скоєні ними злочини, необхідна копітка фіксація правопорушень і їх наслідків – із висвітленням у відповідних публікаціях. Поки видано лише кілька наукових звітів. Масштаби екосередовищних злочинів загарбників щодо біоти Чорного моря – величезні. Такі злочинні дії потребують негайного припинення і повної компенсації завданої шкоди російським режимом.

Russia’s full-scale invasion of Ukraine in February 2022 and the ongoing russian-Ukrainian war have had a significant negative impact on the ecosystems of the Black Sea, especially on their biotic component. This impact is all the more devastating because russia is waging war in the manner of war crimes, in particular ecocide. The Black Sea is an inland sea of the Atlantic Ocean basin. The sea’s unique biota has developed in conditions of significant isolation with its own unique geological-geomorphological and hydrological characteristics. About 87 % of the Black Sea’s volume is highly anoxic. The northwestern part of the sea has the best conditions for biota development. This water area is well warmed by sunlight during the warm season, and rivers saturate the sea water with dissolved oxygen and nutrients. This part of the sea – currently covered by military operations – is of crucial importance for the biota of the entire Black Sea. The presented article examines the impact of weapons, ammunition explosions (shock waves, sound of explosions), the use of powerful sonar – primarily on marine mammals (dolphins and porpoises – probably up to 50,000 cetaceans have already died). The consequences of oil spills due to flooding and damage to warships and other military equipment, water contamination with toxic components of ammunition, pathogenic microorganisms, and possibly radioactive contamination have a powerful negative indirect impact on the biota of the Black Sea. In order to hold the enemies accountable for all the crimes they have committed, it is necessary to painstakingly record the offenses and their consequences – with coverage in relevant publications. So far, only a few scientific reports have been published. The scale of the invaders’ environmental crimes against the biota of the Black Sea is enormous. Such criminal actions require an immediate cessation and full compensation for the damage caused by the russian regime
Keywords: російське вторгнення; шкода довкіллю; біота Чорного моря; китоподібні; екоцид; russian invasion; environmental damage; Black Sea biota; cetaceans; ecocide; кафедра екології та екоменеджменту