Співвідношення міжнародного і внутрішньодержавного права: теоретичні аспекти - Панченко, Ірина Миколаївна; Ткаченко, Ольга Миколаївна; Підлісний, Євген Васильович (My University, 2023)
В умовах сьогодення, коли міжнародні відносини від державами, глобалізаційні зміни та виклики сьогодення потребують міжнародного регулювання та закріплення міжнародного права, як основної правової системи, необхідним є ретельне та ефективне співвідношення міжнародного та національного (внутрішньодержавного) права. Актуальність даної теми полягає у проведенні дослідження спрямованого на встановлення особливостей співвідношення міжнародного та внутрішньодержавного права у зв’язку із змінами, які відбуваються в сучасному світі. Метою проведення даного дослідження являється проведення комплексного аналізу процесу співвідношення міжнародного та внутрішньодержавного права, а також їхнього взаємозв’язку задля укріплення України на міжнародній арені. Результатами дослідження є визначення основних понять та термінів; охарактеризовано міжнародне право як систему; з’ясовано та проаналізовано історію становлення міжнародного права; досліджено різницю між національним та міжнародним правом, а також встановлено необхідність їхнього співвідношення; встановлено проблеми, які існують в процесі співвідношення міжнародного та внутрішньодержавного права; визначено та проаналізовано теорії та концепції співвідношення міжнародного і національного права та з’ясовано їхню застосованість в умовах сьогодення; здійснено дослідження та аналіз зв’язку між міжнародним правом та національним правом України. Запропоновано, у питанні майбутнього дослідження процесу співвідношення міжнародного та національного права, удосконалення нормативно-правової бази, яка регулює чи закріплює даний процес, а також вирішення проблем, котрі виникають під час співвідношення внутрішньодержавного права та міжнародного. Положення, які закріплені у даній статті становлять практичну цінність насамперед для державних органів та уповноважених осіб до повноважень яких віднесено здійснення процесу співвідношення міжнародного та національного права, а також для законодавців, на яких покладено удосконалення та розроблення нормативно-правової бази, яка більш конкретніше визначатиме статус міжнародного права в Україні.
Keywords: національне право; теорія права; міжнародне право; принцип міжнародного права «pacta sunt servanta»; імплементація; дуалістична теорія; моністична теорія; міжнародний договір; кафедра економіки і права