Григорович, Олексій ВолодимировичДубковецький, Ігор Володимирович2024-10-232024-10-232024Григорович, О. Дослідження терморадіаційно-конвективного сушіння яблучних і виноградних вичавок / О. Григорович, І. Дубковецький // Наукові здобутки молоді – вирішенню проблем харчування людства у ХХІ столітті : матеріали 90-ї Міжнародної наукової конференції молодих учених, аспірантів і студентів, 11–12 квітня 2024 р. – Київ : НУХТ, 2024. – Ч. 2. – С. 182.https://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/45125У процесі консервування яблучного соку віджимається до 20% соку, який на більшості виробничих підприємств є відходом виробництва. Ці продукти можна зневоднювати і використовувати як добавки в різних сферах харчового виробництва, особливо у виробництві хліба. Для зневоднення яблучних вичавок найбільш придатною з енергетичної точки зору є сушіння інфрачервоним випромінюванням, що дозволяє збільшити термін зберігання і поліпшити якість продукту. На основі проведених досліджень встановлено та математично оброблено закономірності терморадіаційно-конвекційного сушіння яблучних і виноградних вичавок.In the process of canning apple juice, up to 20% of the juice is squeezed out, which in most production enterprises is production waste. These products can be dehydrated and used as additives in various areas of food production, especially in the production of bread. For dehydration of apple pomace, the most suitable from the energy point of view is drying with infrared radiation, which allows to increase the shelf life and improve the quality of the product. Based on the conducted research, the regularities of thermoradiation-convection drying of apple and grape pomace were established and mathematically processed.ukкафедра процесів і апаратів харчових виробництвтерморадіаційно-конвективне сушінняяблучні вичавкивиноградні вичавкиthermoradiation-convective dryingapple juicegrape juiceДослідження терморадіаційно-конвективного сушіння яблучних і виноградних вичавокThesishttps://orcid.org/0000-0002-3403-6103