Використання IT-технологій як інструмента підвищення комфорту гостей готельних підприємств - Нікітіна, Тетяна Андріївна; Широбокова, Анастасія Леонідівна (My University, 2024)
Інтеграція ІТ-технологій змінила індустрію гостинності, зокрема, покращила клієнтський досвід і підвищила комфорт для гостей готельних підприємств. У світі, де очікування клієнтів постійно змінюються, готелям необхідно використовувати інноваційні технології, щоб залишатися конкурентоспроможними та надавати найкращі послуги. Застосування ІТ-технологій у сфері гостинності не тільки оптимізує роботу, але й створює більш персоналізований, зручний і приємний відпочинок для гостей. Використання ІТ-технологій у готельних підприємствах відіграє вирішальну роль у підвищенні комфорту гостей, пропонуючи зручність, персоналізацію та допомогу в режимі реального часу
Keywords: кафедра готельно-ресторанної справи; мобільний додаток; персоналізація послуг готелю