Розробка технології кисломолочних напоїв оздоровчого призначення для HoReCa - Чернюшок, Ольга Анатоліївна; Ризун, Олександр Васильович (My University, 2024)
Розробка технології кисломолочних напоїв оздоровчого призначення для НoReCa передбачає приготування екстрактів та введення до складу кисломолочного напою на етапі охолодження, після сквашування продукту. Тому, дуже важливим і необхідним є встановлення раціональних технологічних режимів екстрагування обраної рослинної сировини за змінних параметрів цього процесу. А саме: температури, тривалості, гідромодуля, виду екстрагента та способу екстрагування. Під час обґрунтування вибору рослинної сировини у виробництві кисломолочного напою оздоровчого призначення, з врахуванням біологічної цінності та наявності на ринку України обрано лаванду та мелісу.

The development of the technology of fermented milk drinks for health purposes for HoReCa involves the preparation of extracts and their introduction into the composition of the fermented milk drink at the stage of cooling, after the fermentation of the product. Therefore, it is very important and necessary to establish rational technological modes of extraction of selected plant raw materials under variable parameters of this process. Namely: temperature, duration, hydromodule, type of extractant and method of extraction. During the substantiation of the choice of plant raw materials in the production of fermented milk drink for health purposes, taking into account the biological value and availability on the market of Ukraine, lavender and lemon balm were chosen.
Keywords: кафедра технології м’яса і м’ясних продуктів; лаванда; кисломолочні напої; оздоровче призначення; рослинна сировина; м’ята; lavender; fermented milk drinks; health purpose; vegetable raw materials; mint