The role of probiotics in preventing and managing cardiovascular diseases - Starovoitova, Svitlana (My University, 2024)
Cardiovascular disease (CVD) is a leading global cause of death, driven by risk factors like hypercholesterolemia, diabetes, and obesity. While statins are common treatments, their side effects have spurred interest in probiotics, prebiotics, and functional foods as safer alternatives. Probiotics show promise in reducing CVD risk by modulating gut microbiota, lowering cholesterol, and reducing inflammation. Mouse models of atherosclerosis and myocardial infarction have been pivotal in demonstrating these effects. Encapsulated probiotics enhance gastrointestinal survival, improving therapeutic outcomes. These interventions offer a safe, effective approach to complement conventional therapies, aiding in CVD management and prevention without statin-related side effects.

Серцево-судинні захворювання (ССЗ) є провідною світовою причиною смерті, зумовленою такими факторами ризику, як гіперхолестеринемія, діабет і ожиріння. Хоча статини є поширеними методами лікування, їхні побічні ефекти підштовхнули інтерес до пробіотиків, пребіотиків і функціональних продуктів як безпечніших альтернатив. Пробіотики є багатообіцяючими у зниженні ризику серцево-судинних захворювань шляхом модуляції кишкової мікробіоти, зниження рівня холестерину та зменшення запалення. Мишачі моделі атеросклерозу та інфаркту міокарда відіграли ключову роль у демонстрації цих ефектів. Інкапсульовані пробіотики покращують виживання шлунково-кишкового тракту, покращуючи терапевтичні результати. Ці втручання пропонують безпечний ефективний підхід до традиційної терапії, допомагаючи в лікуванні та профілактиці ССЗ без побічних ефектів, пов’язаних зі статинами.
Keywords: cardiovascular disease; probiotic strains; food supplement; cholesterol-assimilating strains; серцево-судинні захворювання; пробіотичні штами; функціональні продукти харчування; холестерин-асимілюючі штами; кафедра біотехнології і мікробіології