Актуальність визначення акриламіду в харчових продуктах та питній воді - Стаднічук, Наталія Олександрівна; Левицька, Ніна Петрівна; Деміч, Анна Анатоліївна; Кроніковський, Олег Ігоревич (My University, 2024)
The development of new research methods enables the monitoring of substances impact on the overall burden on the human body. The issue of acrylamide exposure is linked to regulatory requirements for its presence in water and food products. Modern instrumentation allows for the control of acrylamide content in food products and drinking water through various analytical methods, notably high-performance liquid chromatography (HPLC). The monitoring of acrylamide levels in food products is conducted based on the European Commission Regulation (EU) 2017/2158 of 20 November 2017, which establishes mitigation measures and benchmark levels to reduce the presence of acrylamide in food products. The European Food Safety Authority (EFSA) in 2015 issued an opinion emphasizing the need to control acrylamide levels in food products. Given that acrylamide is present in many food products consumed daily, this concern affects all consumers. Requirements for acrylamide content in drinking water are regulated considering its use in the synthesis of polyacrylamide, which is employed as a flocculant. These requirements were put forward both in the Council Directive 98/83/EC of 3 November 1998 on the quality of water intended for human consumption, and in the Directive (EU) 2020/2184 of the European Parliament and of the Council of 16 December 2020 on the quality of water intended for human consumption. An analysis of conducted studies regarding the acrylamide content in drinking water and food products has shown that the issue of its negative impact exists and requires monitoring

Розробка нових методів досліджень дозволяє контролювати вплив речовин на загальне навантаження організму людини. Питання дії акриламіду пов’язано з регламентацією вимог до нього у воді та харчових продуктах. Наявність сучасних приладів дозволяє контролювати вміст акриламіду в харчових продуктах та питній воді за допомогою ряду методів дослідження, зокрема високоефективної рідинної хроматографії. Контроль вмісту акриламіду у харчових продуктах здійснюється на підставі Регламенту Комісії (ЄС) 2017/2158 від 20 листопада 2017 року щодо встановлення пом'якшувальних заходів та контрольних рівнів для зменшення присутності акриламіду в харчових продуктах. Європейське агентство з безпеки харчових продуктів (EFSA) у 2015 році прийняло висновок щодо необхідності контролю вмісту акриламіду в харчових продуктах. Оскільки акриламід міститься в багатьох харчових продуктах, які споживаються щодня, це занепокоєння стосується всіх споживачів. Вимоги до вмісту акриламіду у питній воді регламентуються з урахуванням використання для синтезу поліакриламіду, що застосовуються як флокулянти. Ці вимоги висувались як згідно Директиви Ради 98/83/ЄС від 3 листопада 1998 року про якість води, призначеної для споживання людиною, так і в Директиві (ЄС) 2020/2184 Європейського Парламенту та Ради від 16 грудня 2020 року про якість води, призначеної для споживання людиною. Аналіз проведених досліджень щодо вмісту акриламіду у воді питній та харчових продуктах показав, що проблема негативного впливу існує і потребує контролю
Keywords: акриламід; питна вода; харчові продукти; метод досліджень; acrylamide; drinking water; foodstuffs; research method; кафедра харчової хімії