Використання деяких сульфофталеїнових барвників, іммобілізованих на аніоніті АВ-178, для визначення вмісту Pb(II), Cu(II), Hg(II) ТА Zn(II) у фруктових соках - Костенко, Єлизавета Євгеніївна; Мельник, Людмила Миколаївна; Матко, Світлана Василівна; Мальований, Мирослав Михайлович (My University, 2017)
Встановлені умови іммобілізації ксиленолового оранжевого, метилтимолового синього, пірокатехінового фіолетового та хромазурола S на поверхні аніоніту АВ-178. Досліджена взаємодія іонів Cu (II), Pb (II), Zn (II), Hg (II) з отриманими твердофазними реагентами. Визначені: оптимальні умови реакцій, кількісні характеристики складу та стійкості поверхневих комплексів; показники ефективності аніонообмінників з іммобілізованими барвниками. Представлені результати твердофазно-спектрофотометричного та фотометричного визначення мікрокількостей іонів Cu (II), Pb (II), Zn (II), Hg (II) у фруктових соках, очищених палигорскітом. The conditions of the immobilization Xilenol orange, Methiltimolov blue, Pirokatehin violet and Hromazurol S at the surface anionite АВ-178 were found. The interaction of Cu (II), Pb (II), Zn (II), Hg (II) with the surface regents was studied. The optimum conditions of the reactions, quantitative characteristics of the composition and the surface compounds stability; the effective dates of the surface anionite with the immobilization sulphophalein dyes have been obtained. The results of solid-phase spectrophotometric and photometric determination of small amount iones Cu (II), Pb (II), Zn (II), Hg (II) in fruit juice, which clean of paligorskhit, was presented.
Keywords: кафедра технології консервування; кафедра харчової хімії; кафедра процесів і апаратів харчових виробництв; твердофазно-спектрофотометричне визначення іонів металів; іммобілізовані сульфофталеїнові барвники; фруктові соки; solid-phase spectrophotometric definition of the metal iones; immobilization sulphophalein dyes