Альтернативне вирішення спорів в сфері інтелектуальної власності - Задніпряна‐Корінна, Мар'яна Юріївна (My University, 2023)
В даних тезах проаналізовано питання захисту прав у сфері інтелектуальної власності. Вирішення спорів у сфері інтелектуальної власності за участю спеціалістів дає змогу використовувати всі перспективні варіанти дій, щоб вийти із ситуації з найменшими втратами та з можливою вигодою. Дане питання є актуальним і потребує детального розгляду. На сьогоднішній день, у сфері бізнесу важливе значення відіграють так звані нематеріальні активи, а це - об’єкти інтелектуальної власності. Порушення прав інтелектуальної власності у багатьох державах є дуже тривожним сигналом протиріч, що назрівають між економічними реаліями і правовими інститутами, які різні держави намагаються використовувати для юридичного впливу на суспільні відносини, пов’язані з набуттям, здійсненням та захистом прав інтелектуальної власності. Багатовікова практика високорозвинених країн переконливо доводить, що досягнення високих темпів економічного зростання стає можливим тільки при наявності ефективної судової системи, яка активно допомагає прогресу виробничих відносин. При непрацездатній, неефективній і неадекватній об'єктивним потребам ринкової економіки судовій системі всі спроби державної влади домогтися відчутного економічного прогресу безрезультатні. Проте не завжди доцільно вирішувати конфлікти за допомогою звернення до суду

These theses analyze the issue of protection of intellectual property rights. The resolution of disputes in the field of intellectual property with the participation of specialists makes it possible to use all promising options to get out of the situation with the least losses and with a possible benefit. This issue is relevant and requires detailed consideration. Today, in the field of business, the so-called intangible assets, namely intellectual property objects, play an important role. Violation of intellectual property rights in many states is a very alarming signal of contradictions brewing between economic realities and legal institutions, which various states try to use to legally influence social relations related to the acquisition, exercise and protection of intellectual property rights. The centuries-old practice of highly developed countries convincingly proves that achieving high rates of economic growth becomes possible only if there is an effective judicial system that actively helps the progress of industrial relations. If the judicial system is inefficient, ineffective and inadequate to the objective needs of the market economy, all attempts by the state authorities to achieve tangible economic progress are fruitless. However, it is not always advisable to resolve conflicts by going to court
Keywords: кафедра економіки і права; право інтелектуальної власності; вирішення спорів; медіація; суд; intellectual property law; dispute resolution; mediation; court