Дричик, Марія ЮріївнаШульга, Оксана Сергіївна2024-08-162024-08-162024Дричик, М. Ю. Cистема ТАССР для виробництва макаронних виробів за методологією PAS 96:2017 / М. Ю. Дричик, О. С. Шульга // Наукові праці НУХТ. – 2024. – Т. 30, №1. – С. 38-50https://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/44348Система НАССР допомагає мінімізувати випадкові небезпечні фактори і визнана обов'язковою на законодавчому рівні в Україні. Для мінімізації ризиків було розроблено ще дві системи – ТАССР (спрямована на попередження шкідливих загроз харчовим продуктам, таких як саботаж, вимагання або тероризм) та VACCP (орієнтована на попередження економічно мотивованого шахрайства з харчовими продуктами). В статті представлено результати розроблення ТАССР для ТОВ «Рівненська макаронна фабрика», для якого створена спеціальна робоча група. Проаналізовано загрози, які виникають під час виробництва макаронних виробів. Для кожної ідентифікованої загрози розглянуто та надано оцінку ймовірності виникнення кожної загрози та її впливу. Здійснено пріоритезацію ідентифікованих загроз для розуміння почерговості введення захисних дій.The HACCP system helps to minimize accidental hazards and is recognized as mandatory at the legislative level in Ukraine. To minimize risks, two other systems have been developed – ТАССР (aimed at preventing harmful threats to food, such as sabotage, extortion or terrorism) and VACCP (aimed at preventing economically motivated food fraud). The article presents the results of ТАССР development for Rivne Macaroni Factory LLC, for which a special working group was created. Threats occurring during the production of pasta products are analyzed. For each identified threat, the probability of occurrence of each threat and its impact are assessed and provided. The threats identified were prioritized in order to understand the order in which protective measures should be implemented.ukТАССРкафедра експертизи харчових продуктівмакаронні виробизловмисні загрозисистема харчового захистуфальсифікаціяpastamalicious threatsfood protection systemadulterationСистема ТАССР для виробництва макаронних виробів за методологією PAS 96:2017Articlehttps://orcid.org/0000-0001-5357-3986