Радзієвська, Ірина ГіронтіївнаМельник, Оксана ПетрівнаМаринін, Андрій Іванович2024-11-062024-11-062023Радзієвська, І. Г. Удосконалення технології одержання жирних кислот із відходів олійно-рафінаційного виробництва / І. Г. Радзієвська, О. П. Мельник, А. І. Маринін // Наукові праці Національного університету харчових технологій. – 2023. – Т. 29, № 3. – С. 110–108.https://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/45415Для олійно-жирової промисловості актуальними є питання раціонального використання відходів і побічних продуктів та розробка нових маловідходних технологій. Конкурентоспроможність виробництва напряму залежить від розробки та реалізації екологічної стратегії компанії, від послідовності вирішення проблеми екологізації виробництва та зменшення негативних наслідків екологічних ризиків. Одним із побічних продуктів олійно-жирової промисловості є гідратаційний осад (гідрофуз), що утворюється на етапі гідратації при виробництві рафінованих рослинних олій. Утилізація гідрофузів як побутових відходів викликає проблему забруднення навколишнього середовища. Гідрофуз містить 2…10% фосфоліпідів, олії 30…45% і 40…60% води. Такий склад обумовлює необхідність його швидкої переробки. Доцільно використовувати гідрофуз для отримання жирних кислот, які є цінною сировиною для багатьох галузей промисловості. Технологія отримання жирних кислот включає в себе нагрів досліджуваного зразка гідрофузу до температури 110…120°С, внесення при температурі 60°С кислоти до рівня рН 2…3 і наступного його перемішування. Час процесу залежить від консистенції і вмісту загального жиру сировини і становить від 2 до 8 годин. Процес ведуть до повного розкладання гідрофузу, який контролюють візуально, за зміною консистенції. Апробовано обробку гідрофузу: розчином сульфатної кислоти концентрацією 40%; концентрованою нітратною кислотою; концентрованою сульфатною кислотою; концентрованою сульфатною кислотою з барботуванням перегрітою водяною парою. Технологічні показники якості одержаних жирних кислот помітно відрізняються залежно від застосованого методу розщеплення. При застосуванні для розщеплення сульфатної кислоти, веденні процесу за рН середовища 2…3 з барботуванням перегрітою водяною парою, якість одержаних жирних кислот повністю відповідає вимогам ДСТУ 4860:2006.For the oil and fat industry, the issues of rational use of waste and by-products and the development of new low-waste technologies are relevant. The competitiveness of production directly depends on the development and implementation of the company's environmental strategy, on the sequence of solving the problem of greening production and reducing the negative consequences of environmental risks. One of the by-products of the oil and fat industry is the hydration precipitate (hydrofuse), which is formed during the hydration stage during the production of refined vegetable oils. The disposal of hydrofuses as household waste causes the problem of environmental pollution. Hydrofuze contains 2...10% phospholipids, 30...45% oil and 40...60% water. Such a composition determines the need for its rapid processing. It is advisable to use hydrofuse to obtain fatty acids, which are valuable raw materials for many industries. The technology for obtaining fatty acids includes heating the studied sample of hydrofuse to a temperature of 110...120°C, adding acid at a temperature of 60°C to a pH level of 2...3 and its subsequent mixing. The time of the process depends on the consistency and total fat content of the raw material and ranges from 2 to 8 hours. The process leads to the complete decomposition of the hydrofuse, which is controlled visually by the change in consistency. Treatment of hydrofuse was tested: with a solution of sulfuric acid with a concentration of 40%; concentrated nitric acid; concentrated sulfuric acid; concentrated sulfuric acid with superheated steam bubbling. The technological indicators of the quality of the obtained fatty acids differ significantly depending on the cleavage method used. When used for splitting sulfuric acid, conducting the process at a medium pH of 2...3 with bubbling with superheated steam, the quality of the obtained fatty acids fully meets the requirements of DSTU 4860:2006.ukкафедра експертизи харчових продуктівкафедра технології жирів, хімічних технологій харчових добавок та косметичних засобіввідходи жирових виробництвсоняшникова оліяжирні кислотиwaste of fat productionsunflower oilfatty acidsУдосконалення технології одержання жирних кислот із відходів олійно-рафінаційного виробництваArticlehttps://orcid.org/0000-0002-8366-2805https://orcid.org/0000-0002-9177-8904https://orcid.org/0000-0001-6692-7472