Адгезія деяких мікроорганізмів на абіотичні поверхні за дії поверхнево-активних речовин Nocardia vaccinii IMB B-7405 - Соловей, Б. В.; Пирог, Тетяна Павлівна (My University, 2014)
З літературних джерел відомо, що бактерії здатні адгезуватися на поверхні різних матеріалів і формувати біоплівку. Небезпека утворення біоплівки полягає у тому, що адгезовані мікроорганізми набувають резистентності до антимікробних препаратів. Одним із способів очищення та дезінфекції таких поверхонь є використання поверхнево-активних речовин (ПАР) мікробного походження як антиадгезивних агентів, здатних запобігати формуванню біоплівок або стимулювати руйнування уже наявної структури. Тому мікробні ПАР можуть бути використані для обробки поверхонь і обладнання підприємств харчової промисловості для зниження ступеня адгезії мікроорганізмів і зменшення кількості клітин у популяції біоплівки, а також у клінічній практиці для усунення бактеріальної колонізації поверхонь медичних матеріалів. From the literature it is known that bacteria can adhezuvatysya on the surface different materials and form biofilm. The risk of biofilm formation is that adhezovani bacteria acquire resistance to antimicrobial drugs. One way of cleaning and disinfection of surfaces is use of surface-active substances (SAS) of microbial origin as antyadhezyvnyh agents that can prevent the formation of biofilms or encourage the destruction of existing structures. Therefore, microbial surfactants can be used for surface treatment equipment and food industry to reduce the adhesion of microorganisms and reduction of cells in the biofilm population and in clinical practice to eliminate bacterial colonization of surfaces of medical materials.
Keywords: мікроорганізми; бактерії; адгезія; germs; bacteria; adhesion; кафедра біотехнології і мікробіології