Вплив корпоратизації на вітчизняний облік - Редзюк, Тетяна Юріївна; Куксов, Олександр Олександрович (My University, 2014)
Створення Національних положень про консолідовану фінансову звітність є безумовно позитивним зрушенням для вітчизняного обліку за будь-яких обставин. Варто зазначити, що створене положення має бути законодавчо доопрацьоване в сфері захисту прав інвесторів для якісного використання суб' єктами господарської діяльності в Україні. Вітчизняні фінансово-промислові групи мають подавати єдину звітність, що дозволить простіше контролювати їх діяльність, але й може нести ще більші загрози у приховуванні доходів цих груп, враховуючи українські реалії. Варто зазначити, що іноземні інвестори зачекалися змін в українському законодавстві, які б захищали права інвесторів. Як правило, вони розглядають інвестиції в Україну дуже ризиковими, маючи при цьому бажання якнайбільше тут заробити, тому всі методи мають бути використані задля підняття інтересу збоку інвесторів, а особливо в сфері обліку та оподаткування. Отже, легалізація активів фінансово-промислових груп та намагання подальшого приведення українського законодавства є найімовірнішими наслідками введення в дію Національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку 2 "Консолідована фінансова звітність". Creation of National Regulations on the consolidated financial statements is certainly a positive development for national accounting under any circumstances. It should be noted that the established provisions must be complemented by law to protect rights of investors for efficient use of sub 'yektamy business in Ukraine. Domestic industry groups should present a unified reporting, allowing for better control their operations and can carry even greater threat of concealing proceeds of these groups, including Ukrainian realities. It should be noted that foreign investors are tired of waiting for changes in the Ukrainian legislation to protect the rights of investors. They generally consider investments in Ukraine is very risky, having the desire to earn as much here, so all the methods to be used for raising interest side investors, especially in the field of accounting and taxation. So legalization assets business groups and further efforts to bring Ukrainian legislation is the most likely consequences of the introduction of the National Regulations (Standards) Accounting 2 "Consolidated Financial Statements".
Keywords: корпоратизація; вітчизняний облік; фінансова звітність; corporatization; national accounting; financial statements; кафедра обліку і аудиту