Становлення та розвиток кондитерської промисловості України (друга половина ХІХ – 30-ті роки ХХ ст.) - Коцюбанська, Ольга Олександрівна (My University, 2010)
Коцюбанська О. О. Становлення та розвиток кондитерської промисловості України (друга половина ХІХ – 30-ті роки ХХ ст.). – Рукопис Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата історичних наук за спеціальністю 07.00.01 – Історія України. – ДВНЗ «Переяслав-Хмельницький державний педагогічний університет імені Григорія Сковороди» – Переяслав-Хмельницький, 2010. У дисертації на основі широкого кола архівних джерел комплексно досліджено становлення та розвиток кондитерської промисловості України у другій половині ХІХ – 30-х рр. ХХ ст.. Розроблено періодизацію початкових етапів розвитку галузі та класифікацію кондитерських підприємств ХІХ ст., досліджено особливості розвитку галузі у період НЕПу та індустріалізації. Послідовно розглянуто питання технологій та обладнання, підготовки кадрів. Проведено порівняння розвитку галузі на західних та південно-східних землях України, що різняться низкою історичних обставин. Приділено увагу окремим постатям, чия діяльність в різні роки створювала певні вектори в розвитку кондитерської промисловості – Жоржу Борману, Клементині Авдикович-Глинській, Валентину Єфімову. Проаналізовано специфіку кондитерської галузі та її місце в загально-історичному процесі.

Kotsyubanskaya O.O. The formation and development of confectionary industry of Ukraine (second half of XIX century – 30-th years of XX century). – Manuscript. The dissertation on competition of a scientific degree of a candidate of historical sciences in specialty 07.00.01 – History of Ukraine – SHEE “Pereyaslav-Khmelnytsky Hryhoriy Skovoroda state pedagogical university”. – Pereyaslav-Khmelnytsky, 2010. The dissertation is based on the wide archives sources and research's the formation and development of confectionary industry (second half of XIX century-30-th years of XX century). The periodization of the initial stages of the development of this brunch and the classification of confectionary enterprises in the second half of XIX century was elaborated. The especial features of the development of brunch by the period of NTP( “new economical politics”) and “industrialization” have been research also. The problems of technology and equipment were under subsequently consideration. The comparison of the brunch development’s by the west and south-east Ukrainian territories, that differ on the base of the historical circumstances, have been made. The grate attention was devoted to the persons which activity lead to the formation of some directions of confectionery’s brunch development – George Borman, Clementine Avdicovich-Glinska, Valentin Efimov. The specific of confectionery brunch and its place in general historical process have been analyzed.
Keywords: кондитерська промисловість; фабрика; технології; індустріалізація; мануфактура; кафедра гуманітарних дисциплін; confectionary industry; factory; technology; industrialization; manufactory