Забезпечення науково-педагогічними кадрами вищих гуманітарних навчальних закладів України у другій половині ХІХ – на початку ХХ ст. - Левицька, Надія Миколаївна (My University, 2014)
На основі комплексного вивчення архівних та літературних джерел розглянуто основні підходи формування кадрового потенціалу у вищих гуманітарних навчальних закладах з метою удосконалення навчального процесу. Проаналізовано та узагальнено напрями підготовки майбутніх викладачів вишів у другій половині ХІХ - на початку ХХ ст. Визначено роль вчених у викладанні гуманітарних дисциплін та розвитку гуманітарної науки. Зроблено висновок, що науково-педагогічні кадри у зазначений період, здебільшого, формувалися з контингенту випускників певного вишу.
Keywords: кафедра гуманітарних дисциплін; вища гуманітарна освіта; кадри; навчальний процес; професор; высшее гуманитарное образование; кадры; учебный процесс; higher humanitarian education; human resources; learning process; professor