Ethical and social incentives for the transformation of the business model of enterprise managementin conditions of sustainable development - Nitsenko, Vitalii; Dankevych, Andrii; Dzoba, Oleh; Ustenko, Andriy; Bashynska, Yulia (My University, 2024)
It is noted that in terms of sustainable development, company management should pay attention to the issues of CSR, including social and ethical values. In the international legal field, documents have been developed under the auspices of the UN regarding CSR, some of which have been ratified in Ukraine. This group of documents is optional for use by company manage ment, but affects access to international capital markets, rating and reporting transparency. Companies in the energy sector and metal rolling implement the principles, standards and norms of social and ethical business into their practice, ensuring a positive reputation and image, supporting social infrastructure and welfare of employees and the general population

Зазначено, що в умовах сталого розвитку керівництво компаній має звертати увагу на питання СВБ, у т.ч. на соціально-етичні цінності. У міжнародно- му правовому полі розроблені документи під егідою ООН щодо СВБ, частина яких ратифікована в Україні. Дана група документів є необов’язковою для викорис- тання менеджментом компаній, але впливає на доступ до ринків міжнародних капіталів, рейтинг і прозорість звітності. Компанії енергетичного сектору та прокату металу впроваджують у свою практику принципи, стандарти й норми щодо соціально-етичного бізнесу, забезпечуючи позитивну репутацію та імідж, підтримуючи соціальну інфраструктуру й добробут працівників і на- селення в цілому тощо. Проведений аналіз дозволив уперше стратифікувати міжнародні документи з СВБ і чинни- ків щодо соціально-етичних цінностей компаній з використанням PESTLE-аналізу. Розроблені та описані потенційні сценарії розвитку компаній у коротко- й довго- строковому періоді в умовах реалізації соціально-етичних стимулів у рамках КСВ бізнесу
Keywords: кафедра економіки і права; social responsibility of business; corporate social responsibility; business ethics; socio-ethical values; sustainability of development; соціальна відповідальність бізнесу; корпоративна соціальна відповідальність; ділова етика; соціально-етичні цінності; сталість розвитку