Nosenko, TamaraShemanska, EvgeniaBakhmach, VolodymyrSydorenko, T.Demydova, AnastasiiaBerezka, T.Arutyunyan, T.Matukhov, D.2021-02-082021-02-082017New vegetable oil blends to ensure high biological value and oxidative stability / T. Nosenko, E. Shemanskaya, V. Bakhmach, T. Sidorenko, A. Demydova, T. Berezka, T. Arutyunyan, D. Matukhov // Восточно-Европейский журнал передовых технологий. – 2017. – № 5 (6). – С. 42–47.https://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/32525Досліджено і уточнено склад жирних кислот рослинних олій холодного пресування. Розроблений і обґрунтований склад купажів на основі соняшникової олії з додаванням олій насіння рижію, льону та волоського горіху, що забезпечують раціональне співвідношення ω-3:ω-6 жирних кислот з точки зору їх вмісту у харчовому раціоні. Досліджено перебіг автокаталітичного окиснення купажів при зберіганні їх за температури 20±2 ºС за вільного доступу світла та повітря. Встановлено суттєве уповільнення швидкості накопичення пероксидів при купажуванні 45 % горіхової або 40 % рижієвої олії з відповідною кількістю соняшникової олії.The composition of fatty acids of cold pressed vegetable oils has been studied and refined. Developed and substantiated the composition of blends based on sunflower oil with the addition of oils of rye, flax and walnut seeds, which provide a rational ratio of ω-3: ω-6 fatty acids in terms of their content in the diet. The course of autocatalytic oxidation of blends during their storage at a temperature of 20 ± 2 ºС with free access of light and air has been studied. A significant slowdown in the rate of accumulation of peroxides when blending 45% nut or 40% rye oil with the appropriate amount of sunflower oil.enсоняшникова оліяsunflower oilгоріхова оліяnut oilрижієва оліяrye oilгазова хроматографіяgas chromatographyкупажуванняblendingпероксидне числоperoxide numberантиокиснювальна стабільністьantioxidant stabilityкафедра технології жирів, хімічних технологій харчових добавок та косметичних засобівNew vegetable oil blends to ensure high biological value and oxidative stabilityArticle