Методологія розробки методики визначення залишкової кількості ацетону в харчовому лецитині - Голубець, Ольга В.; Левчук, Ірина Володимирівна; Шеманська, Євгенія Іванівна (My University, 2023)
В науково-методичній лабораторії хроматографічних досліджень ДП "ДП "УКРМЕТРТЕСТСТАНДАРТ" розроблено методику виконання вимірювань масової частки ацетону в харчових продуктах та продуктах переробки олійних культур (фосфатидних концентратах, лецитині, шроті, макусі та ін.) методом газорідинної хроматографії з парофазним пробовідбірноком. Метод виконання вимірювань базується на десорбції ацетону при нагріванні зразка продукції за відповідної температури у закритому флаконі. Масова частка ацетону розраховується за градуювальною характеристикою залежності площі хроматографічного піку від масової частки ацетону в градуювальних зразках. Розроблена методика надає можливість здійснення контролю технологічного процесу при виробництві харчового знежиреного лецитину

In the scientific-methodological laboratory of chromatographic research of the SE "UKRMETRTESTSTANDART" SE, a method of measuring the mass fraction of acetone in food products and products of processing of oil crops (phosphatide concentrates, lecithin, meal, macus, etc.) has been developed by the method of gas-liquid chromatography with a vapor-phase sampler. The measurement method is based on the desorption of acetone when the product sample is heated to the appropriate temperature in a closed vial. The mass fraction of acetone is calculated according to the calibration characteristic of the dependence of the area of ​​the chromatographic peak on the mass fraction of acetone in the calibration samples. The developed technique makes it possible to control the technological process in the production of food defatted lecithin
Keywords: chromatographic studies; хроматографічні дослідження; олійні культури; oil crops; кафедра технології жирів, хімічних технологій харчових добавок та косметичних засобів