Стеценко, Наталія ОлександрівнаСімахіна, Галина Олександрівна2018-04-102018-04-102015Cтеценко, Н.О. Методологія нормування та оптимізації нутрієнтного складу функціональних продуктів для харчування військовослужбовців / Н.О. Стеценко, Г.О. Сімахіна // Urgent Problems of Science and Technology: Yesterday, Today, Tomorrow. Collection of Conference Papers of International Scientific-Practical Conference, 14-15.05.2015, the United Kingdom, London. – u-conferences.org / Centre for Scientific and Practical Studies, 2015. – P. 24-29.УДК 001+62]:339.9](100)(082) ББК 72.4(0)я43+30(0)я43 С91https://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/26918При розробленні алгоритму методу оптимізації нутрієнтного складу функціональних харчових продуктів пріоритетними критеріями оптимізації обрано норми фізіологічних потреб в харчових речовинах та енергії заданої категорії споживачів. Оптимізація асортиментного переліку харчових інгредієнтів, які використовуються при виробництві функціональних харчових продуктів, здійснюється з метою досягнення балансу їх нутрієнтного складу і, як наслідок, захисту організму військовослужбовців від несприятливих чинників навколишнього середовища та профілактики найбільш розповсюджених захворювань. Реалізація запропонованої методології нормування харчування військовослужбовців забезпечить значний соціальний ефект, який полягає в покращенні стану здоров’я військовослужбовців за рахунок підвищення фізичної та розумової працездатності, досягнення психологічного комфорту, зростання адаптаційних резервів, зниження рівня захворюваності колективів, зменшення витрат на медичне забезпечення військових колективів та підвищення бойової готовності Збройних Сил України. In developing an algorithm for optimizing the nutritional composition of functional food products, the priority criteria for optimization are the standards of physiological needs in nutrients and energy of a given category of consumers. Optimization of the assortment list of food ingredients used in the production of functional foods is carried out in order to achieve a balance of their nutritional composition and, consequently, to protect the organism of the military from adverse environmental factors and to prevent the most widespread diseases. The implementation of the proposed methodology for rationing food for servicemen will provide a significant social effect, which is to improve the state of health of servicemen by increasing physical and mental working capacity, achieving psychological comfort, increasing adaptation reserves, reducing the morbidity of teams, reducing the costs of medical support for military teams and raising combat readiness of the Armed Forces of Ukraine.uk-UKфункціональний продуктнормування харчуваннявійськовослужбовцінутрієнтний складfunctional productrationing the dietmilitarynutrient compositionкафедра технології оздоровчих продуктівМетодологія нормування та оптимізації нутрієнтного складу функціональних продуктів для харчування військовослужбовцівArticle