Тензорний аналіз в автоматизованій системі управління процесом пастеризації молока - Сідлецький, Віктор Михайлович; Ельперін, Ігор Володимирович (My University, 2017)
У статті описано постановку задачі використання тензорного аналізу для моделювання процесів, що використовуються в автоматизованій системі управління підприємством, на прикладі ділянки молокопереробного підприємства. Наведено приклад використання технологічних параметрів і показників роботи технологічної ділянки як компонентів багатомірного простору процесів виробництва , а також приклад необхідності перетворення отриманого тензора з урахуванням умов ведення технологічного процесу. Доведено необхідність зміни базису та необхідність об’єднання тензорів, а також проведення операцій над ними при моделювання процесів для системи автоматизації. The article describes the formulation of the problem of using tensor analysis to model the processes used in automated enterprise management system in case of dairly processing enterprises. The example of using process parameters and indication of technological space as the components of multidimensional space of production processes and the example of the need to transform the resulting tensor depending on the moving conditions of the process are presented. The relevance of changing the basis and uniting the tensors is shown in this paper as well as tensor operations when modeling the automation systems processes.
Keywords: автоматизована система управління; тензор; тензорний аналіз; тензорна модель; зміна базису тензора; операції з тензором; automated control system; tensor; tensor analysis; tensor model; tensor basis change; tensor operations; кафедра автоматизації та комп'ютерних технологій систем управління ім. проф. А.П. Ладанюка