Наукові основи безвідходних технологій відновлюваної сировини. Розділ 4. Білкові, вуглеводні та жирові компоненти у виробництві молочних продуктів - Грек, Олена Вікторівна; Онопрійчук, Олена Олександрівна (My University, 2020)
Розглянуто наукові основи безвідходних технологій відновлюваної молочної сировини, наведено характеристику ресурсів різного походження та готових продуктів, параметри сучасних технологічних операцій виробництва, в тому числі концентрування та розділення знежиреного молока, маслянки та сироватки різними способами – баромембранними методами, електродіалізом, сушінням, згущенням. Подано характеристики основних видів високопродуктивного технологічного обладнання для теплового та механічного оброблення. Теоретичні аспекти впровадження безвідходних технологій поєднано з реальними технологічними схемами виробництва таких продуктів, як свіжі та ферментовані напої, молочно-білкові концентрати, казеїн, лактоза, лактулоза, копреципітати та ін. Для студентів, аспірантів і викладачів закладів вищої освіти, а також фахівців молочної промисловості.
Keywords: безвідходне виробництво; відновлювана молочна сировина; знежирене молоко; маслянка; ресурсозбереження; технологія; комплексність; кафедра технології молока і молочних продуктів