Спосіб виробництва напівфабрикату з картоплі (Патент на корисну модель № 112929) - Бандуренко, Галина Михайлівна; Писарєв, Максим Григорович (My University, 2016)
Спосіб виробництва напівфабрикату з картоплі, який передбачає сортування, калібрування, миття, інспекцію, очищення та доочищання, промивання від крохмалю, дозування, упакування, зберігання, згідно винаходу після доочищання картоплю нарізають на пластинки товщиною 1-1,5 мм, або брусочки розміром 7×7×30 мм або кубики розміром 7×7×7 мм, нарізану картоплю бланшують 1-2 хвилини у розчині натрієвої солі аскорбінової кислоти (ізоаскорбінату натрію) концентрацією 0,01-0,05 % при температурі 85-100 °C, а потім додатково витримують в розчині аскорбінової кислоти при температурі 30-60 °C концентрацією 0,03-0,1 % і сушать до вмісту сухих речовин 40-50 % при температурах теплоносія 50-105 °C, після чого охолоджують до температури 18-20 °C. Технічний результат винаходу полягає у тому, що нарізання картоплі на шматочки визначеної форми та сушіння до вмісту сухих речовин 40-50 % забезпечує продовження терміну її зберігання та покращення технологічних показників - суха й тверда поверхня, швидке приготування, зниження розварюваності, цілісна й туга структура та насичений смак картоплі в приготовлених стравах. The method of manufacturing semi-finished products from potatoes, which involves sorting, sizing, cleaning, inspection, cleaning and doochyschannya, washing of starch dosage, packaging and storage, after the invention doochyschannya potatoes cut into plates with thickness of 1-1.5 mm or wedges size 7 × 7 × 30 mm, or cubes of size 7 × 7 × 7 mm, sliced potatoes blanshuyut 1-2 minutes in a solution of sodium salt of ascorbic acid (izoaskorbinatu sodium) concentration of 0,01-0,05% at 85-100 ° C, and then further aged in a solution of ascorbic acid at a temperature of 30-60 ° C and a concentration of 0.03-0.1% dry solids content of 40-50% with water temperature 50-105 ° C, then cooled to 18-20 ° C. The technical result of the invention is that the cutting potatoes into pieces and certain forms of dry solids content of 40-50% provides extension of its storage and improving process performance - dry and hard surfaces, fast food, reducing rozvaryuvanosti, coherent and tight structure and rich taste of potatoes in prepared dishes.
Keywords: картопля; сушіння; бланшування; лимона кислота; аскорбінова кислота; potatoes; drying; blanching; lemon acid; ascorbic acid; кафедра технології консервування