Роль та значення комунікаційної політики для підприємств сфери послуг - Ткачук (Стахурська), Світлана Валеріївна (My University, 2014)
Розглядаються роль та значення комунікаційної політики для підприємств сфери послуг як засіб зменшення невідчутності послуг та зміцнення довіри споживачів. The role and importance of the communicative policy for the enterprises in the sphere of services as the method of reduction of services' intangibility and increasing of consumers' trust are analyzed.
Keywords: комунікаційна політика; послуга; особливості послуг; communicative policy; service; specificities of services; кафедра маркетингу