Хемометрична класифікація чаю на основі атомно-абсорбційного аналізу - Іщенко, Віра Миколаївна; Іщенко, Микола Володимирович (My University, 2014)
Чай - один з продуктів щоденного вживання, тому питання складу та якості чаю є актуальними для харчової промисловості та пересічного споживача. У чайних листках виявлено багато елементів, які є необхідними для організму людини. Серед них основними є K, Ca, Mg, Zn, Fe, Cu, Mn. Отже, дослідження переходу металічних елементів з твердої фази чаю в напій є важливим, оскільки саме ці елементи потрапляють в організм людини. Наразі в науковій літературі відсутня ця характеристика для сортів чаю, які присутні на вітчизняному ринку. При мультиелементному аналізі, звичайно, отримуються великі масиви даних, тому для більш повної їх інтерпретації доцільно використовувати хемометричні процедури, зокрема метод головних компонент та кластерний аналіз. Tea - One of the products of daily use, so the composition and quality tea are important for the food industry and the average consumer. In tea leaves found many elements that are necessary for human body. among They key is K, Ca, Mg, Zn, Fe, Cu, Mn. Thus, the study of transition metallic elements from the solid phase to drink tea is important because these elements enter the body. At present, there is no scientific literature, this characteristic for teas that are present in the domestic market. at multielement analysis, of course, received large amounts of data, so more complete interpretation should be used hemometrychni procedure particular method of principal component and cluster analysis.
Keywords: хемометрична класифікація; споживач; чай; hemometrychna classification; tea; consumer; кафедра харчової хімії