Українська культура першої половини XIX століття - Рудик, Петро Андрійович (My University, 2002)
На основі нових історичних джерел, аналізу досліджень попередників, раніше забороненої літератури автор розкриває роль інтелігенції в національно-культурному відродженні Наддніпрянської України, культуротворчу спрямованість Кирило-Мефодіївського товариства, місце Т.Г.Шевченка в українській і світовій культурах, культурний поступ на західноукраїнських землях, роль в цьому «Руської трійці» тощо. Based on new historical sources, analysis of research predecessors, formerly banned literature the author reveals the role of intellectuals in the national and cultural revival of the Dnieper Ukraine, culture-orientation of Cyril and Methodius, the place in Shevchenko Ukrainian and world culture, cultural progress at Western, role in this "Ruthenian Triad" and so on.
Keywords: національно-культурне відродження; Кирило-Мефодіївське товариство; Т. Г. Шевченко в українській і світовій культурах; культура на західноукраїнських землях; national and cultural renaissance; Cyril and Methodius; Taras Shevchenko Ukrainian and world culture; culture at Western; кафедра економіки і права