Специфічність дії вітчизняного антимікотику Есулану - Старовойтова, Світлана Олександрівна; Лубенець, Віра Ільківна; Орябінська, Лариса Борисівна (My University, 2015)
Результати дослідження складу загальних ліпідів клітин C. tropicalis під впливом Есулану показали, що у складі мембранних ліпідів клітин не виявлено якісних змін, але в кількісному вмісті фракцій виявлені суттєві відмінності. Значно підвищується концентрація сквалену (269,9%) та дигліцеридів (242,6%), натомість поміто знижується концентрація моногліцеридів (13,0%) та фосфоліпідів (47,4%). Субфунгіцидна концентрація Есулану приводить до зниження концентрації майже всіх класів фосфоліпідів. У подальшому планується дослідити інші можливі механізми дії Есулану на грибну клітину. Results of the study of total lipids in C. tropicalis cells Esulanum influence showed that the composition of the membrane lipids of cells were found qualitative change, but in quantitative fractions content found significant differences. Significantly increases the concentration of squalene (269.9%) and diglycerides (242.6%), Notice instead reduced the concentration of monoglycerides (13.0%) and phospholipids (47.4%). Subfunhitsydna concentration leads to Esulanum reducing the concentration of almost all classes of phospholipids. In future it is planned to investigate other possible mechanisms of action Esulanum in mushroom cell.
Keywords: есулан; антимікотик; механізм дії; еsulanum; antymicotyc; mechanism of action; кафедра біотехнології і мікробіології