Antioxidant effectiveness of plant cultures - Simahina, Galina; Naumenko, Nataliia (My University, 2021)
Природні антиоксиданти мають переваги перед синтетичними, не викликаючи небажаних ефектів. Мета дослідження – виявити серед ягідних та лікарських рослин концентратори антиоксидантів і визначити їх практичне використання у харчових технологіях. Показано, що рослинна сировина, характерна для помірного кліматичного поясу – культивовані та дикорослі ягоди, лікарські рослини – з високим вмістом антиоксидантів має стати неодмінною складовою харчових продуктів і напоїв для захисту організму від вільнорадикальних впливів. Since the natural antioxidants do not cause any undesirable side effects, they have more preferences in comparison to those synthetic. The objectives of this article are to reveal the plants to be determined as antioxidants’ concentrators among the berries and herbs in order to highlight the ways of their practical usage in food technologies. There was shown that the plant raw materials which are endemic for moderate climatic zone – cultivated and feral berries as well as herbs – with high antioxidant content should become the integrate part of foods and drinks elaborated to protect the human organism from harmful free-radical impacts.
Keywords: кафедра технології оздоровчих продуктів; антиоксиданти; окислення; ягоди; трави; екстрагування; кафедра іноземних мов професійного спрямування; antioxidants; oxidation; berries; herbs; extraction