Бюджетування як інструмент підвищення ефективності управління запасами підприємств - Лисенко, Жанна Петрівна (My University, 2013)
Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.00.04 – економіка та управління підприємствами (за видами економічної діяльності). – Національний університет харчових технологій, Київ, 2013. Актуальність дослідження обумовлена необхідністю оптимізації запасів підприємств з метою зростання ефективності управління запасами. У складі основних інструментів здійснення управління запасами одне із чільних місць займає бюджетування, яке все частіше використовують у свої діяльності підприємства. Проте частіше за все використання бюджетування як інструменту управління запасами носить фрагментарний характер, що не дозволяє повною мірою скористатись його перевагами. В сучасній літературі бюджетування розглядають як інструмент планування, віддаючи йому перевагу у поточному та тактичному плануванні. В роботі бюджетування розглянуто з позицій здійснення управлінської діяльності через реалізацію функцій управління: планування, організації, координування, мотивації і контролю. Автором запропоновано теоретичний підхід до визначення цілей, завдань та класифікації бюджетів, а також авторське визначення понять «бюджет», бюджетування», «процес бюджетування», «оптимальний виробничий запас», «ефективність управління запасами». Визначено критерії обрання найбільш ефективної моделі управління запасами та здійснення бюджетування. Dissertation on the receipt of scientific degree of Ph. D. in Economics on the speciality 08.00.04 “Economics and management of enterprises” (by the types of economic activity). – Bukovina State Finance and Economics University, Kyiv, 2013. The relevance of research due to the need to optimize inventory enterprises to improve the efficiency of inventory management. As a part of the main tools of inventory management is one of the main meth takes budgeting, which are increasingly being used in the activity of the enterprise. While most often use budgeting as a tool inventory management is fragmented, which makes full use of its advantages of the measure. In modern literature, budgeting is considered as a planning tool, giving it an advantage in the current and tactical planning. In the robot budgeting examined from the standpoint of management activities through the implementation of management functions: planning, organization, motivation, coordination and control. The author offers a theoretical approach to the definition of the goals, objectives and classification of budgets and author’s definition of concepts such as: "budget", "Budgeting", "budget process”," the optimal production reserve", "efficiency of inventory management".
Keywords: підприємства харчової промисловості; бюджет; бюджетування; запаси; оптимальний виробничий запас; ефективне управління запасами; enterprises of food technology; budgeting; budget; inventory; supply the optimal production; effective inventory management