Десик, Микола ГригоровичТеличкун, Володимир ІвановичТеличкун, Юлія СтаніславівнаЖитнецький, Ігор Володимирович2014-09-242014-09-242011Шляхи економії енергоресурсів при виробництві сухарних виробів / М. Г. Десик, В. І. Теличкун, Ю. С. Теличкун, І. В. Житнецький // Хлібопекарська і кондитерська промисловість України. – 2011. – №11-12. – С.13-15.https://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/16882Виробництво сухарних виробів складається з багатьох етапів. Воно досить громіздке як з точки зору технологічних операцій так і з точки зору обладнання на якому вони здійснюються. Основними недоліками виробництва є значна тривалість процесів витримування сухарних плит перед нарізанням, застосування ручної праці. Найбільше енергоресурсів витрачається на випікання сухарних плит та сушіння скибок, крім того повторне нагрівання сухарних скибок до температури випаровування після охолодження сухарних плит перед нарізанням призводить до додаткових витрат тепла. Нами виконаний аналіз витрат енергії на випікання та висушування сухарних виробів, які виготовлені традиційним способом, та запропоновано шляхи економії енергоресурсів.випіканнясушінняекономіяенергоресурсисухарні виробивыпечкасушкаэкономияэнергоресурсысухарные изделияbakingdryingsavingsenergy resourcesrusksкафедра машин і апаратів харчових та фармацевтичних виробництвШляхи економії енергоресурсів при виробництві сухарних виробів