Розширення асортименту м’ясних продуктів для геродієтичного харчування - Гащук, Олександра Ізидорівна; Москалюк, Оксана Євгеніївна; Ониско, Валентин Русланович; Яцук, Іван Віталійович (My University, 2024)
Раціональне харчування – це повноцінне харчування людей з урахуванням статі, віку, характеру праці, кліматичних умов та інших чинників. З метою отримання м'ясних продуктів, що відповідають фізіологічним нормам харчування літніх людей науковці рекомендують розроблення нових та вдосконаленні наявних рецептур і технологій паштетів, багатих на дефіцитний для таких вікових груп вітамін В12. Треба відмітити, що вітамін В12 має здатність зберігатися при будь-якому способі приготування їжі. Качина печінка містить білки (до 20%), жири (до 40%, холестерин – 0,5%), також значну кількість вітамінів: РР, В (1,2,5,6,9,12), D, А. Качина печінка є одним із найбільш концентрованих природних джерел вітаміну B12, лідирує серед м`ясної сировини за наявністю вітаміну А – ретинолу. ЇЇ вживання рекомендують при лікуванні зору, серцево-судинної системи, нирок

Rational nutrition is a full-fledged nutrition of people taking into account gender, age, nature of work, climatic conditions and other factors. In order to obtain meat products that meet the physiological nutritional standards of the elderly, scientists recommend developing new and improving existing recipes and technologies for pates rich in vitamin B12, which is deficient for such age groups. It should be noted that vitamin B12 has the ability to be preserved in any cooking method. Duck liver contains proteins (up to 20%), fats (up to 40%, cholesterol - 0.5%), as well as a significant amount of vitamins: PP, B (1,2,5,6,9,12), D, A. Duck liver is one of the most concentrated natural sources of vitamin B12, leading among meat raw materials in the presence of vitamin A - retinol. Its use is recommended in the treatment of vision, the cardiovascular system, and kidneys
Keywords: кафедра технології м’яса і м’ясних продуктів; м'ясні продукти; раціональне харчування; харчова цінність; meat products; balanced diet; nutritional value