Шляхи технічного вдосконалення машин наповнення еластичних оболонок в’язко пластичними харчовими продуктами - Мусійчук, Віктор Миколайович; Гавва, Олександр Миколайович; Чепелюк, Олександр Миколайович; Чепелюк, Олена Олександрівна (My University, 2024)
Проаналізовані сучасні конструкції машин для наповнення еластичних оболонок в’язко-пластичними харчовими продуктами, а також попередньо проведений морфологічний аналіз структури машин. Виділені такі основні напрямки вдосконалення процесів наповнення і відповідного обладнання: оптимізація структури машин наповнення з урахуванням горизонтальної/вертикальної компоновки та циклічного/безперервного наповнення; параметричний синтез із модернізацією модуля закриття еластичної оболонки кліпсуванням, запаюванням, зав’язуванням, закриттям в замок; використання зворотного всмоктування продукту для розвантаження зони закриття оболонок; застосування спеціальних конструкцій насадок під час наповнення оболонок; застосування ультразвукових коливань для зменшення ефективної в'язкості продукту без нагрівання або використання розрідженого середовища; використання оболонок із раціональним значенням міцності та еластичності, з регульованою проникністю тощо.
Keywords: машина для наповнення; еластична оболонка; в’язко-пластичний харчовий продукт; elastic casing; viscous-plastic food product; кафедра машин і апаратів харчових та фармацевтичних виробництв