Моделювання процесу прийняття рішень людиною – оператором в особливих випадках польоту - Бєляєв, Юрій Борисович; Сікірда, Юлія Володимирівна; Шмельова, Тетяна Федорівна (My University, 2003)
Відпрацювання диспетчером навичок дій в особливих випадках польоту проводиться на відповідних тренажерах (комплексних, модульних або процедурних). Тренажерну систему для відпрацювання оператором навичок прийняття рішень щодо оптимального варіанта завершення польоту при виникненні особливого випадку можна представити структурною схемою експертної системи, заснованої на знаннях. Розробка програмного забезпечення для відповідних тренажерів потребує проведення формалізації процесу прийняття рішень оператором в особливих випадках польоту. Testing Manager skills action on special occasions flight is conducted at appropriate simulators (complex, modular or procedural). Fitness to practice system operator decision-making skills on the optimal variant complete the flight in case of a special case can be represented by the block diagram of the expert system based on knowledge. Software development for the respective simulators requires formalization of the decision making process operator in special cases flight.
Keywords: експертна система; expert system; прийняття рішення; функції належності; особливі випадки польоту; deciding; membership function; special occasions flight; кафедра автоматизації та комп'ютерних технологій систем управління ім. проф. А.П. Ладанюка