Mank, ValeriyNosenko, TamaraVoloshchenko, Tetiana2015-06-032015-06-032015Mank V. V. Investigation of antioxidant properties of rape pressing oil / V. V. Mank, T. T. Nosenko, T. О. Voloshchenko // Харчова наука і технологія. – 2015. – № 1 (30). – С. 33–36.https://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/20998The induction periods of oils oxidation were investigated in this work. The antioxidants content in oils of spring and winter rape varieties were calculated and oil shelf life was determined. Obtained data have shown that winter rape press oil had higher oxidation stability and longer induction period and it was the result of higher antioxidants and their synergists content in winter rape oil than in spring rape oil. The shelf life measured as time when peroxide value have reached 10 mmol ½O/kg was 72 and 64 days for winter and spring rape oil, respectively. В роботі досліджено індукційний період окиснення олій, розраховано вміст антиоксидантів у оліях з насіння озимого та ярового ріпаку та визначено термін придатності олій до споживання. Проведені дослідження дали можливість виявити більш високу тривалість індукційного періоду окиснення та стійкість до окиснення пресової олії, вилученої з насіння озимого ріпаку, і це зумовлено вищим вмістом антиоксидантів та їх синергістів у ній. Термін придатності олій до споживання, визначений як період протягом якого значення пероксидного числа досягало 10 ммоль ½O/к, становив 72 та 64 доби для пресової олії озимого та ярового ріпаку відповідно.otherpress rape oilantioxidantsoxidationperoxideinduction periodshelf lifeпресова ріпакова оліяантиоксидантиокисненняпероксидиіндукційний періодтермін придатностікафедра технології жирів, хімічних технологій харчових добавок та косметичних засобівInvestigation of antioxidant properties of rape pressing oilArticle