Білько, Марина ВолодимирівнаОлійник, Аліса Олександрівна2021-12-282021-12-282020Білько, М. В. Технологічні аспекти появи, попередження та усунення порожевіння у білих винах / М. В. Білько, А. О. Олійник // Scientific World Journal. – 2020. – Вип. 3, Т. 1. – P. 28–35.https://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/36845В роботі досліджується вплив ферментних препаратів на появу «pinking» у білих виноматеріалів та допоміжних матеріалів на основі полівінілполіпіралідону на зменшення або попередження його виникнення. Матеріалами досліджень були білі сухі виноматеріали, виготовлені в умовах виробництва із винограду сортів Шенен блан, Тельті Курук, Аліготе та Шардоне. В їх технології застосовували ферментні препарати: Віазим Клариф УАН, Віазим Флюкс, Віазим МП; допоміжні матеріали на основі полівінілполіпіралідону: Полікейс, Поліпрес AF, Поліклін, Фрешпротект, Колорпротект (Франція). У виноматеріалах визначені органолептичні характеристики, вміст фенольних сполук з реактивом Фоліна-Чокольтеу, вміст барвних речовин – фотоколориметричним методом. Для виявлення схильності виноматеріалу до «рinking» використовували методику з перекисом водню. Встановлено, що ферментні препарати впливають на схильність виноматеріалів до «pinking», але більший вплив на цей показник мають сорти винограду. Також встановлено, що застосування ПВПП у технології білих виноматеріалів не захищає вина від окиснення на відміну від використання на етапі оклеювання. Виявлено, що застосування препаратів на основі ПВПП, до складу яких входить казеїн та бентоніт або желатин, активне вугілля та желатин, на етапі оклеювання виноматеріалів сприяє зниженню вмісту фенольних сполук та є більш ефективним способом у боротьбі з появою «pinking» у білих виноматеріалах.otherpinkingполівінілполіпіралідонферментні препаратибілі виноматеріалиwhite wine materialspolyvinylpolypyralidoneenzyme preparationsкафедра біотехнології продуктів бродіння і виноробстваТехнологічні аспекти появи, попередження та усунення порожевіння у білих винахArticle