Розвиток наукових досліджень у нутриціології: від традиційного до оздоровчого харчування - Сімахіна, Галина Олександрівна; Науменко, Наталія Валентинівна (My University, 2025)
Наведений матеріал дає можливість простежити шлях удосконалення системи харчування, починаючи від емпіричних уявлень про роль харчових продуктів у функціонуванні організму людини до сучасних концепцій нутриціології. Зокрема, концепції оздоровчого харчування, яка є практичним утіленням наукових здобутків нутриціології. Перспективи подальших досліджень нутриціології вбачаються насамперед у розвиткові її нових напрямів – нутригенетики та нутригеноміки, на основі використання досягнень яких цілком реальним є перехід до персоналізованого харчування як вершини здобутків нутриціології. The presented material makes it possible to trace the path of improving the nutrition system, starting from empirical ideas about the role of food products in the functioning of the human body to modern concepts of nutrition. In particular, the concept of health nutrition, which is a practical embodiment of the scientific achievements of nutrition. Prospects for further research in nutrition are seen primarily in the development of its new directions - nutrigenetics and nutrigenomics, based on the use of the achievements of which the transition to personalized nutrition as the pinnacle of the achievements of nutrition is quite real.
Головним завданням нутриціології є оцінка взаємодії біокомпонентів їжі, їх асиміляції та засвоювання, а також визначення впливу на організм людини. Саме нутриціологія, її основні концепції та парадигми формують ті завдання, які постають перед сучасною харчовою промисловістю. Одне з них – необхідність створення індустрії здорового харчування, продукція якої повною мірою втілює прадавню мрію людства про їжу, яка одночасно є ліками.
Keywords: оздоровче харчування; health food; scientific research; наукові дослідження; нутриціологічне корегування; nutritional adjustment; кафедра технології оздоровчих продуктів; кафедра іноземних мов професійного спрямування