Обґрунтування доцільності виробництва безглютенових харчових продуктів в Україні - Стеценко, Наталія Олександрівна; Краєвська, Світлана Петрівна (My University, 2018)
Целіакія та непереносимість глютену є розповсюдженими генетично обумовленими захворюваннями. Єдиним методом лікування хворих є найсуворіша безглютенова дієта, заснована на повному виключенні з раціону харчування всіх глютеновмісних продуктів. Ринок безглютеново продукці в Україні ще знаходиться на стадії формування, основну частину на ньому займають продукти імпортного виробництва. Вітчизняні виробники мають можливість долучитися до розроблення такої категорі продукції за умови готовності відповідати регламенту Європейської Ассоціації Спілок Целіакії (AOECS) стосовно безглютенового виробництва. Celiac disease and gluten intolerance are prevalent genetically predisposed diseases. The only method of treating patients is the strictest gluten-free diet, based on the complete exclusion of all gluten-containing foods from the ration. Gluten-free foods market in Ukraine is still in the stage of formation, the main part of which is imported products. Ukrainian producers have the opportunity to engage in the development of such a category of products, subject to being prepared to comply with the regulations of the Association of European Coeliac Societies (AOECS) for gluten-free production.
Keywords: безглютенові вироби; целіакія; непереносимість глютену; ринок безглютенових харчових продуктів; gluten-free products; celiac disease; gluten intolerance; gluten-free foods market; кафедра технології оздоровчих продуктів