Креативна та цифрова економіка як рушійна сила інноваційного розвитку та відновлення підприємств харчової промисловості - Данкевич, Андрій Євгенович (My University, 2026)
Часи змін спонукають до впровадження нетрадиційних рішень та підходів до формування доданої вартості. Креативна та цифрова економіки є фундаментальними прискорювачами та точками зростання для післявоєнної відбудови харчової промисловості України та її інтеграції в європейський та світовий економічний простір. Ці інструменти дозволяють зробити еволюційний стрибок у формуванні нової доданої вартості, минаючи промислові складові економіки. Серед їхніх інструментів – людський капітал та міжгалузевість, які стали стратегічним ресурсом для інновацій. Якщо інтелектуальна власність сприяє формуванню талантів, то цифрові рішення сприяють їх монетизації та масштабуванню на світовому ринку. Times of change encourage the implementation of unconventional solutions and approaches to the formation of added value. The creative and digital economies are fundamental accelerators and growth points for the post-war reconstruction of the food industry of Ukraine and its integration into the European and global economic space. These tools allow for an evolutionary leap in the formation of new added value, bypassing the industrial components of the economy. Among their tools are human capital and inter-industry, which have become a strategic resource for innovation. If intellectual property contributes to the formation of talents, then digital solutions contribute to their monetization and scaling on the global market.
Keywords: креативні індустрії; поствоєнне відновлення; мультиплікативний ефект; цифрова інфраструктура; євроінтеграція; creative industries; post-war recovery; multiplier effect; digital infrastructure; European integration