Розробка методики визначення триптофану в молочній продукції методом молекулярної люмінесценції - Піхало, Поліна Андріївна; Квітковська, Надія Петрівна; Іщенко, Микола Володимирович (My University, 2023)
Розроблено методику та проведено валідацію визначення триптофану методом молекулярної флуоресценції. Люмінесцентне визначення проводилось при довжині хвилі збудження світла λ = 280 нм і реакції сигналу при λ = 360 нм. За цих умов інші сполуки, що присутні в молоці і здатні до флуоресценції, такі як, наприклад, тирозин і фенілаланін, не заважають визначенню триптофану. Діапазон лінійності калібрувального графіка становить від 0,01 до 0,5 мг/л триптофану. Межа виявлення становить 0,01 мг/л. Було досліджено втрати триптофану під час пробопідготовки та величину матричного ефекту. Встановлено, що втрати та матричний ефект не перевищують 20%. Відносне стандартне відхилення при паралельних визначеннях менше ніж 7%, що робить методику придатною до визначення триптофану в молочній продукції.
Keywords: кафедра харчової хімії; молоко; хімічний аналіз; харчові продукти; триптофан; валідація; milk; chemical analysis; food; tryptophan; validation