Економіко-правовий погляд щодо розвитку обліку нематеріальних активів на шляху до неоекономіки - Бутнік-Сіверський, Олександр Борисович (My University, 2019)
З економіко-правових позицій здійснено узагальнення та формування поглядуна розвиток національного бухгалтерського обліку нематеріальних активів (НА)під впливом змін у Європейському Союзі як умови просування до неоекономіки.Розглядається за суттю національний стандарт П(С)БО 8 «Нематеріальні активи»в порівнянні з аналогом — міжнародним стандартом бухгалтерського облікуМСБО 38 «Нематеріальні активи». Зазначено, що на відміну від вітчизняногостандарту, у МСБО 38 описується процедура аналізу відповідності НА критеріямактиву як нематеріального ресурсу. Ураховується, що у процесі експлуатації НА упідприємства можуть бути витрати: пов’язані з удосконаленням (модернізацією)таких активів; спрямовані на підтримку об’єкта НА у стані, придатному для експлуатації. From the economic and legal point of view the author made generalization and formation of the view on the development of the national accounting of intangible assets (IA) under the influence of changes in the European Unionas a condition for advance ment to the neo-economy. It is considered essentially the national standard — Provision (Standard) of Accounting 8 «Intangibleassets» in comparison with the analogous international accounting standard of IAS 38 «Intangible assets». It is noted that, in contrast to the domestic standard, IAS 38 describes the procedure for analyzing compliance of IA with the criteria of an asset asanintangible resource. It is taken in to account that in the course of the operation of the IA the enterprise may incurcosts: related to the improvement (modernization) of suchassets; aimedat supporting the IA facilityin a service ablecondition.
Keywords: нематеріальні активи; стандарти бухгалтерського обліку; міжнародна система фінансової звітності; об’єкти права інтелектуальної власності; методологічні зміни; intangible assets; accounting standards; international financial reporting system; objects of intellectual property rights; methodological changes