Альтернативні джерела вуглецю для синтезу поверхнево-активних речовин Rhodococcus erythropolis EK-1 - Софілканич (Морозова), Анна Павлівна; Кундєєв, Максим Дмитрович; Пирог, Тетяна Павлівна (My University, 2011)
Показано можливість використання продуктів переробки основної сировини і відходів різних галузей промисловості (меляса, рідкі парафіни, гліцерин, відходи оліє-жирових виробництв, пересмажена олія) як дешевих субстратів для синтезу поверхнево-активних речовин (ПАР) Rhodococcus erythropolis ЕК-1. Найвищі показники синтезу ПАР (умовна концентрація 10,0–21,3) спостерігались за умов росту R. erythropolis ЕК-1 на олієвмісних ростових субстратах. The possibility to use products of processing of main raw materials and wastes of different industries (molasses, liquid paraffin, glycerol, oil industry wastes and used (fried) oil) as cheep substrates for synthesis of Rhodococcus erythropolis ЕК-1 surface active substances (SAS) was shown. The highest indexes of SAS synthesis (conditional SAS concentration 10.0- 21.3) were determined when R. erythropolis ЕК-1 was grown on oil-containing substances.
Keywords: поверхнево-активні речовини; surface active substances; біосинтез; відходи виробництв; олієвмісні субстрати; industrial wastes; oil-containing substrates; biosynthesis; кафедра біотехнології і мікробіології